top of page
Image by Ben Hershey

NYTT GOLV

Den 22 november 2021 öppnade vi åter hallen för spel efter att ha hållit stängt under fyra veckor, i samband med skapandet av nya spelunderlag. Det var en väldigt välkommen åtgärd då de gamla filtmattorna, som legat sedan 1994, hade börjat bli rejält slitna på sina håll.

Filtmatta som spelunderlag var mer vanligt förekommande tidigare men nuförtiden läggs oftast en annan typ av s.k. hardcourt när nya tennisbanor ska skapas. I vårt fall låg de gamla filtmattorna limmade direkt på en konstruktion bestående av asfalt och flytspackel. Detta gav ett hållbart och slitstarkt underlag som var förhållandevis stumt. Banorna kunde dock upplevdas som ganska hårda och ”snabba”.

Dagens spelunderlag är s.k. hardcourt-banor av polyuretantyp. För att säkerställa samma spelegenskaper på båda banorna valde vi att satsa på att låta lägga ett nytt, ventilerat, s.k. flytande golv (flytande innebär att det inte är förankrat i reglar e dyl) ovanpå de gamla filtmattorna - likadant i båda hallarna.

På det flytande golvet, som överst består av hoplimmade golvspånskivor, ligger en 6 mm tjock gummimatta som behandlats med en s.k. sealer. Därefter har underlaget målats med två lager grundfärg och två lager kulörfärg. Båda av polyuretantyp. Som brukligt i sådana här sammanhang innehåller kulörfärgen ett granulat (små korn) vars syfte är att skapa friktion mot såväl bollar som skosulor. Detta gör att man som spelare får ett bra fäste samt att spelegenskaperna blir lite ”långsammare”, vilket i sin tur kan leda till längre bolldueller och roligare spel. Den underliggande gummimattan bidrar även till att underlaget blir mer skonsamt för muskler och leder.

 

Som entreprenör föll valet på Unisport och banmaterialet är av varumärket Set & Match.

 

 

Vi hoppas att du som vill spela ska gilla våra banor och vårt val av underlag.

 

 

Varmt välkommen!

Styrelsen för Leksands TK

bottom of page